perjantai 2. lokakuuta 2015

Pähkinöiden uuttaminen ja rasvan määritys

Tarkoitus:
Saada uuttamalla pähkinöistä rasvaa

Työn vaiheet:
Ensin murskata pähkinät ja ottaa 10g:n testierä
Sitten pähkinät laitettiin Soxhlet laitteiston keskiosan irtonaiseen uuttohylsyyn.
Tämän jälkeen punnittiin pyörökolvi kieuhumakivien kanssa(tätä tulosta käytettiin loputuloksen laskussa).
Tämän jälkeen kolviin lisättiin etanolia puolitoistakertainen määrä kuin uutto laitteen keskiosan tilavuuteen verrattuna.
Sitten aloitin uuttamisen ja keskiosan piti tyhjentyä 8 kertaa 1,5 tunnissa.
Kun lopetin uuton niin annoin kolvin olla viellä vesihauteessa että ylimääräinen etanoli haihtuisi pois.
Sitten kolvin pistettiin 105 asteiseen lämpökaappiin jossa haihtuisi loputkin liuottimet.
 sen jälkeen kolvi laitettiin eksikkaatoriin jäähtymään jonka jälkeen kolvi ja rasva punnittiin.

Laitteet/välineet:
tislausvälineistö
pähkinät
etanoli

Tulokset:

a=rasvan paino, g
m=näytteen paino
x=rasvan määrä%'                  
                                                                    Tulosten tarkastelu: Pähkinäpussissa on 46g/100g. Rasvaa saatiin vähemmän mitä pussin sivussa luki koska pähkinöitä ei uutettu tarpeeksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti